Custom Search

Economics Gk questions for 2017 exams

3 comments:

Important General knowledge questions related to Economics


1. Who is the father of Economics ?
Answer: Adam Smith


2. Who created Population theory ?
Answer: Thomas Robert Malthus


3. Who is the father of Indian Planning ?
Answer: M. Visvesvaraya


4. Who is the first Deputy Chairman of Planning Commission ?
Answer: Gulsarilal Nanda


5. Who was the Last  Vice Chairman of Planning Commission ?
Answer: Montek Singh Ahluwalia


6. First Five year plan give priority to development of ________  sector ?
Answer: Agriculture


7. Second Five year plan give priority to development of  ________  sector ?
Answer: Industrial

8. Which Five Year Plan is based on Mahalanobis Model ?
Answer: Second Five Year Plan


9. Which Five Year Plan is based on Harrod - Domer Model ?
Answer: First Five Year Plan


10. Who is the Father of Indian Budget ?commission
Answer: Mahalanobis

11. Which commission replaced planning commission on 2015?
Answer:  NITI Aayog (National Institution for Transforming India



Did you know From which country Indian Constitution Borrowed Union - State List ?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...