Custom Search

Gk & Current affairs Questions from 2017 exams

1 comment:

Recently asked GK & Current affairs questions from PSC and Postal exams

1.In which city the first "Centre of Excellence for Internet of Things" (COEIOT) was started?
Answer: Bangaluru 
[Postman exam 2017]
2.Which Indian state started Saraswati river project?
Answer: Haryana
[Postman exam 2017]
3. Chandigarh rock garden was built by ?
Answer: Nek Chand
[Postman exam 2017]
4. Hiroshima day is celebrated on?
Answer: August 6
[Postman exam 2017]
5.Who discovered Radium?
Answer: Mary curie
[Postman exam 2017]
6.Which day is celebrated as ozone day?
Answer: 16 September
[Kerala PSC 2017 exam]
7. GST(Goods and service tax) is set to be introduced by the Union government on?
Answer: 2017 july 1
 [Kerala PSC 2017 exam]
8. The Pradhan mantri Adarsh gram yojana was initially implemented in?
Answer: Rajasthan
[Kerala PSC 2017 exam]

9. Metal Present in chlorophyll?
Answer: Magnesium
[KPSC exams] 
10. Indian sports research institute is located at  ?
Answer: Patiala 
[KPSC exams] 

Last updated on 8/6/2017

Current Affairs Questions 2017

3 comments:

    GK and current affairs 2017

*last updated on 1/6/2017.
 
Current affairs Questions for  psc, upsc, and bank exams


1.who is the chief guest of 2017 republic day parade?
Answer:   Mohammed bin Zayed Al Nahyan(Abu Dhabi Crown Prince)

2. 2017 Australian open womens title winner?
Answer: Serena williams 


3. 2017 Australian open mens title winner?
Answer: Roger federer



4. Who is the newly appointed secretary general of UNITED NATIONS (UN)?   
Answer: Antonio Guterres 

5. who is the winner of miss universe 2016?
Answer: Iris Mittenaere (France)
miss universe 2016


Current affairs new appointments 2017


6. Recently elected Uttar pradesh chief minister?
Answer: Yogi Adityanath 

7. Newly elected Goa Chief Minister ?
Answer: Manohar Parrikar  

8. Who is the present punjab Chief minister?
Answer:  Amarinder Singh

9.Recently elected uttarakhand chief minister?
Answer: Trivendra Singh Rawat

*10. Newly appointed Chief of Air staff 
Answer:   Birender Singh Dhanoa

*11. Recently appointed SEBI (Securities and Exchange Board of India) chairman?
Answer:  Ajay Tyagi

*12.Who is the present Supreme Court Chief Justice of India (appointed from jan-2017)    
Answer: Jagdish Singh Khehar 

*13. Who is the chief of  Research and Analysis Wing (RAW) ?
Answer: Anil Dhasmana

*14.Who is the chief of Intelligence Bureau (IB)?
Answer: Rajiv Jain

*15. Who is the chief of CBI?
Answer: Alok Verma

______________________________________________________

*16. winner of indian open badminton 2017 ?
Answer: P V Sindhu

*17. India's longest Bridge?
Dhola -sadiya bridge(Assam)





*18. First Indian who won asian squash title  ?
Answer: Joshna Chinappa

 *19. Who is the winner of "2017 World Snooker Championship" ?
Answer:  Mark Selby from England

*20. Recently elected French President?
Answer: Emmanuel Macron  

*21. winner of sultan azlan shah cup 2017?
Answer: Britain( Runner-up: Australia, Third place: India)

*22. who won 2017 phalke award ?Answer: Kasinathuni Viswanath 

*23. 2017 French open Mixed doubles winner?
 Answer: Rohan Bopanna(India) & Gabriela Dabrowski from canada

If we miss anything important, ping us on Facebook

Lastest GK questions about Famous Women

14 comments:
First women (female or First lady of ) in India General knowledge Questions and Answers


Questions Like "First women in India" is very much confusing to me. Some important gk questions about 'First ladies of India' is given below. Make sure you don't get confused.


1. Who is the First Woman Governer of India ?
Answer: Sarojini Naidu

Notes: 
  • sarojini naidu's birth day is celebrated as national women's day in india on feb 13
  •  sarojini naidu is the first women governor of india
  • sarojini naidu is known as "Nightingale of india"
  • important literary works are "Broken wing","The Golden Threshold","The Bird of Time"



2. Who is the First Female Prime minister of India ?
Answer: Indira Gandhi



3. Who is the first Woman Chief Minister of India ?
Answer: Sucheta Kriplani


4. Who is the First Woman Minister of India ?
Answer: Vijayalakshmi Pandit


5. Who is the First Woman Central Minister of India?
Answer: Rajkumari Amrit Kaur


6. Who is the First Woman Speaker of India ?
Answer: Meira Kumar


7. Who is the First Woman Speaker of a State Assembly ?
Answer: Shano Devi


8. The First Indian Woman who Swam across English channel ?
Answer: Arti Saha


9. The First Indian Woman who Swam across Gibraltar Strait ?
Answer: Arti Pradhan


10. Who is the First Miss World from India ?
Answer: Reetha Faria


11. Who is the First Miss Universe from India?
Answer: Susmitha sen


12. Who is the first Miss India?
Answer: Pramila Esther Abraham


* 13. Who is the first woman IPS ?
Answer: Kiran Bedi


* 14. Who was the first woman IAS ?
Answer: Anna Malhotra


* 15. Who was the first Woman High court Judge ?
Answer:  Anna Chandy


* 16. Who was the first female Chief Justice of High court ?
Answer:  Leila Seth


* 17. Who was the first Lady Magistrate ?
Answer: Omana Kunjamma


* 18. Who is the first woman to become Chief Election Commissioner of India ?
Answer: V.S. Ramadevi


* 19. Who is the first Indian woman to win Nobel Prize ?
Answer: Mother Teresa


* 20. Who is the first woman to win Bharat Ratna ?
Answer: Indira Gandhi

* newly updated


Did you know What is the maximum age for the President ?


For important current affairs questions visit Latest General Awareness Questions

Economics Gk questions for 2017 exams

3 comments:

Important General knowledge questions related to Economics


1. Who is the father of Economics ?
Answer: Adam Smith


2. Who created Population theory ?
Answer: Thomas Robert Malthus


3. Who is the father of Indian Planning ?
Answer: M. Visvesvaraya


4. Who is the first Deputy Chairman of Planning Commission ?
Answer: Gulsarilal Nanda


5. Who was the Last  Vice Chairman of Planning Commission ?
Answer: Montek Singh Ahluwalia


6. First Five year plan give priority to development of ________  sector ?
Answer: Agriculture


7. Second Five year plan give priority to development of  ________  sector ?
Answer: Industrial

8. Which Five Year Plan is based on Mahalanobis Model ?
Answer: Second Five Year Plan


9. Which Five Year Plan is based on Harrod - Domer Model ?
Answer: First Five Year Plan


10. Who is the Father of Indian Budget ?commission
Answer: Mahalanobis

11. Which commission replaced planning commission on 2015?
Answer:  NITI Aayog (National Institution for Transforming India



Did you know From which country Indian Constitution Borrowed Union - State List ?


World's famous Fathers: General knowledge questions

1 comment:
1. Father of cloning = Ian Wilmut

2. Father of Printing = Guttenberg

3. Father of history = Herodotus

4. Father of economics = Adam Smith

5. Father of Socialism = Robert Owen

6. Father of Sociology = Augustus Comte

*7. Father of Scientific Socialism = Karl Marx

8. Father of Co-operation = Robert Owen

9. Father of English Poetry = Geoffrey Chaucer

10. Father of Essay = Montaigne

11. Father of Renaissance = Petrarch

12. Father of Reformation = Martin Luther King

13. Father of Genetics = Gregor Mendel

14. Father of Modern Cartoon = William Hogarth

15. Father of Psychology = Sigmund Freud

16. Father of Greek Democracy = Clesthenes

17. Father of Nuclear Physics = Rutherford

18. Father of Modern Tourism = Thomas Cook

19. Father of Green Revolution = Norman Borlaug

20. Father of Jurisprudence = John Locke

*21.Father of Science = Galileo Galilei

*22. Father of psychology =  Wilhelm Wundt

*23. Father of computer = Charles Babbage

*24. Father of computer science = Alan Turing

*25. Father of internet = Vint Cerf

*26. Father of genetics = Gregor Mendel



* newly updated- 31-3-2017

Did you know who is the creator of Batman ?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Online combine study