Custom Search

Questions from Social Welfare Schemes & Measures for PSC Exams

Questions from Rual development programs and  Social Welfare Schemes are common in competitive exams like PSC and UPSC Exams. Checkout some Questions from welfare schemes







1. Andyodaya Anna Yojana(AAY)  Scheme was launched on
Answer: 25 December 2000

2.Balika Samridhi Yojana(BSY) Scheme was launched on
Answer: 1997

3.The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) was launched on 
Answer: 25 December  2000 

4.Indira Awaas Yojana  was launched on which year?
Answer: 1985

5.What is the full form for ICDS?
Answer: Integrated Child Development Scheme

6.ICDS was launched on which year ?
Answer: 2 October 1975

7. Jawahar Rozgar Yojana was started from which year?
Answer: 1989 April 1

8. Which are the schemes combined to form Jawahar Rozgar Yojana?
Answer:  National Rural Employment programme (NREP) and Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP) 

9.Which Indian state started women oriented project called Kudumbasree ?
answer: kerala

10.Kudumbasree started from which year?

 Answer:  1998 may 17

*11. In which year National food for work programme was started ?
Answer: 2004 November 14


*12. who is the implementing officer of food for work programme at district level?
Answer: district collector 

*13.National livelihood mission was started in which year?
Answer: june 2011 

*14. What is the fullform for SHG?
Answer: Self help Group



last updated on 22/6/2016



 

1 comment:

  1. National pension system(NPs) was introduced in which year ?
    Answer: 1 january 2004

    what is the full form for PFRDA ?
    Answer: Pension Fund Regulatory and Development Authority

    ReplyDelete

feel free to comment

Instead of "thanks" post a useful question that you know well, all of us will consider it as your thanks

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...