Custom Search

Current affairs latest gk questions 2015

Included  2015 events related gk and current affairs questions 

 

  These current affairs Questions are useful for  UPSC ,bank and PSC exams , SBI clerk, RRB, Postal Assistant. use this questions for Quick reference .

All the questions are updated as on 30/12/15

 1. Newly appointed BCCI President ?
Answer:  anurag thakur (appointed on 23-5-2016)

2. who was recently appointed as chief of industrial corridor project (Delhi- mumbai)?
Answer: Alkesh Sharma

3. Recently selected Nepal prime minister?
Answer: Khadga Prasad Oli

4. Which country launched missile named "Imad" ?
Answer: Iran 

5. who is the 2015 booker prize winner ? 
Answer: Marlon James (Jamaica)

6. who wrote the book "A Brief History of Seven Killings" ?
Answer: Marlon James

7. Who is Miss India 2015 winner ? 
Answer : Aditi Arya 

8. which team won copa america 2015?
Answer: chile

*9. Nepal's recently elected  president  (first women president for nepal)?
Answer:  Bidhya Devi Bhandari 

10. Who is the Recently selected prime minister of Nepal ?
Answer: K.P. Sharma Oli

10. The economically diverse region of MENA nations refers to which  countries?
Answer: Middle East and North Africa

11. which country was affected by Typhoon "Koppu" ?
Answer : philippines 

12. which country recently built Zam Hydropower Station on river Brahmaputra?
Answer: china (dam located at tibet)
 
13. 2015 WTA womens doubles winners ?
 Answer: Martina Hingis and Sania Mirza

14. Venue for G20 summit 2015?
Answer: Turkey

15.  2015 Third India–Africa Forum Summit was held at ___________ ?
Answer: New Delhi

16. Who was recently appointed as Permanent Representative of India to the United Nations  ?
Answer: Syed Akbaruddin

17. Recently elected  Bihar chief minister ?
Answer: Nitish Kumar  

*18. Recently appointed Canada prime minister ?
Answer: Justin Trudeau 

*19. who is the Newly appointed  argentina president?
Answer: Mauricio Macri

*20. which country recently tested  nuclear capable ballistic missile named "Shaheen 1A" ? 
Answer: Pakistan 

*21. who is  Miss Universe 2015 ?
Answer: Pia Wurtzbach from Philippines

*22. Who is Miss world 2015?
Answer: Mireia Lalaguna from Spain

*23. Which year is celebrated as "International Year of Light and Light-based Technologies"?
   Answer: 2015

*24. Which year is celebrated as "International Year of Soils "?
Answer: 2015 

*25. Who is the Jnanpith Award 2014 winner? 
Answer: Bhalchandra Nemade (Marathi Novelist)

*26. Who is the First women president of  mauratious ?
Answer: Ameenah Gurib-Fakim (Elected on 2015)

*27. which nation won 2015 SAFF CUP ?
Answer: India 

*28. The venue for  2015 SAFF CUP ( South Asian Football Federation ) ?
Answer: kerala(India)
 

click here to  Find important persons from Top Positions in Organizations

2015Nobel prize winners

2015 physics Nobel prize winner : Takaaki Kajita(Japan) and Arthur B. McDonald(Canada)

2015 Chemistry Nobel prize winner : Tomas Lindahl(sweden), Paul Modrich(US) and Aziz Sancar(Turkey)

2015 Nobel prize  for Physiology or Medicine : Youyou Tu(China), William C. Campbell(Ireland) and Satoshi Omura(Japan)


2015 Nobel prize for Literature : Svetlana Alexievich(Ukraine)


2015 Nobel peace prize: National Dialogue Quartet 

2015 Economic peace prize: Angus Deaton(UK)

2015 grandslam winners

Grandslam is the four major tennis tournaments Australian Open, French Open, Wimbledon, and US Open

2015 Australian Open men's winner : Novak Djokovic
Australian Open women's winner: Serena Williams
Australian Open mixed Doubles  winner: Leander Paes  & Martina Hingis

2015 French Open  men's winner : Stan Wawrinka
French Open  women's winner : Serena Williams 

2015 Wimbledon men's winner :  Novak Djokovic
Wimbledon women's winner :  Serena Williams
Wimbledon women's double winners : Sania Mirza  & Martina Hingis
Wimbledon mixed Doubles  winner: Leander Paes  & Martina Hingis


2015 US Open men's winner : Novak Djokovic
US Open women's winner : Flavia Pennetta 
US Open women's double winners : Sania Mirza  & Martina Hingis
US Open mixed Doubles  winner: Leander Paes  & Martina Hingis

 This article belongs to  http://importantquestionsabout.blogspot.com/. You may visit our latest current affairs updates from here
* recently updated

Gk questions

1. what is known as king of hobbies
Answer: philately

2. Vijay Hazare Trophy is related to which sports item ?
Answer: Cricket

7 comments:

  1. very suggestive... thankful to you..

    ReplyDelete
  2. please send the material for RRB vacancy for post 'commercial apprenrtice'

    ReplyDelete
  3. 51Janpith 2016 Award winner : Raguveer Chaudhri for ANTEAARAMBH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raguveer Chaudhri won 2015 Jnanpith Award (51th). And he won prize for his noted novels 'Amruta' and 'Uparvas' .[Not for ANTEAARAMBH]

      Delete

feel free to comment

Instead of "thanks" post a useful question that you know well, all of us will consider it as your thanks

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...