Custom Search

Current affairs latest gk questions 2013

158 comments:
Latest Current affairs questions 2013

Important current affairs gk questions and General awareness questions for all competitive exams

More Current affairs aug 2013  updates




Find the 2014 Grand slam winners from here
Djokovic current affairs

1. Who is the winner of  Australian Open 2013 Women's title ?
Answer: Victoria Azarenka


2. Who is the winner of  Australian Open 2013 men's title ?
Answer: Novak Djokovic

Did you know who are the winners of Australian Open 2012 ?

3. Who is the chief guest of 2013 Pravasi Bharatiya Divas ?
Answer: Rajkeswur Purryag, President of Mauritius (Held in Kochi)


4. Who is the chief guest of republic day 2013 ?
Answer: Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, King of Bhutan


5. Who is first female President of South Korea ?
Answer: Park Guen-hye


6. Who is the first female Chief Justice of Sri Lanka ?
Answer: Shirani Bandaranayake (recently impeached)


7. Who is the winner of DSC Prize for South Asian Literature 2013 ?
Answer: Jeet Thayil (book - Narcopolis)


8. Which is the Longest Railway Tunnel in India?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)


9. Where did the World Economic Forum annual meeting held ?
Answer: Davos, Switzerland


10. Who has been conferred won Keerthi Chakra (the second highest among peace time gallantry awards of the country) ?
Answer: Major Anoop Joseph


11. Which Indian scientist conferred with China's top science award ?
Answer: CNR Rao


12. Who is the winner of Ranji Trophy 2012-2013 ?
Answer: Mumbai


13. Which country recently test fired  Hatf-9 (Nasr) missile  ?
Answer: Pakistan 


14. Who is the new Chairman of Lalit Kala Akademi  ?
 Answer: Kalyan Kumar Chakravarty


15. Who is the new  President of Sahitya Akademi ?
Answer: Dr. Vishwanath Prasad Tiwari


16. Who is appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations ?
Answer: Asoke Kumar Mukerji


17. Who is the worlds oldest Marathon runner ?
Answer: Fauja Singh



OSCAR Winners 2013 (85th Academy Awards Winners)

17. Which film won this year's Best Picture Oscar ?
Answer: Argo


18. Which actor won this year's Best Actor (in a Leading Role) Oscar ?
Answer: Daniel Day-Lewis (Lincoln)


19. Which actress won this year's Best Actress (in a Leading Role) Oscar ?
Jennifer lawrence current affairs
Answer: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)


20. Who won this year's Best Director Oscar ?
Answer: Ang Lee (Life of Pi)


21. Who is the first person to win Best Actor Oscar thrice ?
Answer: Daniel Day-Lewis

_____________________________________________________


22. What is the theme of 2013 International Women’s Day (march 8) ?
Answer: A promise is a promise: Time for action to end violence against women


23. New Governor of Nagaland ?
Answer: Ashwani Kumar


24. New Governor of Kerala ?
Answer: Nikhil Kumar


25. New Governor of Odisha ?
Answer: S C Jamir


26. Who is the new President of Kenya ?
Answer: Uhuru Kenyatta


27. Who is the new PM ( Premier of the People's Republic of China) of China ?
Answer: Li Keqiang


28. Who is the new Pope?
Answer: Pope Francis


29. What is the name of India's first regional navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1


30. Who scored fastest hundred on debut in test cricket ?
Answer: Shikhar Dhawan


31. Where is India's first all women post office inaugurated on women's day ?
Answer: Delhi


32. What is the theme of 2013 world water day (march 22) ?
Answer: Water Cooperation


33. Which year is declared by UN as International Year of Water Cooperation ?
Answer: 2013


34. Who is the winner of 2013 miss India ?
answer: Navneet Kaur Dhillon
current affairs miss india 2013


35. who is the winner of 2013 Saraswati Samman ?
Answer: Sugathakumari (Manalezhuthu)


36. Who is recently reelected as IAEA (International Atomic Energy Agency) Director general ?
Answer: Yukiya Amano


37. Who is the new Prime Minister of Nepal ?
Answer: Khil Raj Regmi


38. Who is the first female Prime minister of UK who recently passed away ?
Answer: Margaret Thatcher


39. Who is the new pm of North Korea ?
Answer: Pak Pong-ju


40. Who is the new venezuela president ?
Answer: Nicolas Maduro


41. Who is the new president of Bangladesh ?
Answer: Abdul Hamid


42. What is the theme of 2013 World Earth day (April 22) ?
Answer: The face of climate change


43. Who is the new Governor of  Jammu and Kashmir ?
answer: Narinder Nath Vohra


44. Who is the new president of ADB (Asian Development Bank) ?
Answer: Takehiko Nakao


45. Who is the new prime minister of Italy ?
Answer: Enrico Letta


46.  Who is the first woman speaker of Bangladesh ?
Answer: Shirin Sharmin Chowdhury


47.  Who is the new Comptroller and Auditor General of India ?
Answer: Shashi Kant Sharma


48. Who is the first Indian amputee to scale Everest ?
Answer: Arunima Sinha


49. Who is the first Pakistani women to scale the Everest ?
Answer: Samina Baig


50. Who is the first US women in space ?
Answer: Sally Ride (Recently she won highest civilian honour of USA, Presidential medal of Freedom)


51. What is the theme of 2013 International Biological diversity Day (May 22) ?
Answer: Water and Biodiversity 


52. Who is the winner of 2013 Man Booker International Prize ?
Answer: Lydia Davis


53. What is the theme of 2013 World No- Tobacco Day ( May 31 ) ?
Answer: Ban tobacco advertising, promotion and sponsorship


54. Who is the new Director General of DRDO ?
Answer: Avinash Chander


55. Who is the new prime minister of Pakistan ?
Answer: Nawaz Sharif


56. Who were the first twins to scale mount Everest ?
Answer: Tashi and Nancy Malik


57. What is the theme of 2013 World Environment Day (June 5) ?
Answer: Think, Eat, Save


58. Who won the 2013 Templeton Prize ?
Answer: Desmond Tutu


gk sports59. Who is the longest serving defence minister in India ?
Answer:  A.K Antony


60. Who is the winner of 2013 French open women's title ?
Answer: Serena Williams


61. Who is the winner of 2013 French open men's title ?
Answer: Rafael Nadal

Wanted to know more gk questions about Tennis visit http://importantquestionsabout.blogspot.in/2012/09/generalknowledgequestions-sports.html



62. Who is the new prime minister of Australia ?
Answer: Kevin Rudd


63. Who is  the present chief justice of India ?
answer:  P Sathasivam


64. Which is the first smoke free state of India ?
 Answer: Himachal Pradesh


65. Which is India's first navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1A


 * 66. Who is the present foreign secretary of India ?
 answer: Sujata Singh
  

* 67. Who won 2013 Wimbledon Men's Title ?
Answer: Andy Murray


 * 68. Who won 2013 Wimbledon Women's Title ?
Answer:  Marion Bartoli


* 69. what is the theme of 2013 World population day (July 11)?
Answer: Adolescent pregnancy with an aspiration of safe childbirth and that each pregnancy is wanted


*70. Who is the Recently elected Miss world 2013 ?

Answer: Megan Young (Miss Philippines)

*71. Who will represent India in Miss Universe 2013?
answer : Mansi Moghe(Miss Diva 2013)




 2013  Nobel prize 


* 72) Winner of 2013  Nobel prize in physics ?
Answer: Fran├žois Englert and Peter W. Higgs

*73) winner of 2013 chemistry Nobel prize ?
Answer: Martin Karplus , Michael Levitt and Arieh Warshel

*74) 2013 Nobel Prize for  Literature  Winner
Answer: Alice Munro

 *75) 2013  Nobel Peace Prize winner
Answer:  Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)

*76)winner of  2013 Nobel prize for Medicine ?
Answer: James E. Rothman, Randy W. Schekman and Thomas C. Sudhof

----------------------------------------------------------------------------------------------------- *77) Cyclone Phailin is expected to hit which indian state ?
Answer: Odisha

*78) Current ADB President ?
Answer:Takehiko Nakao
* newly updated
For more general awareness and current affairs questions visit current affairs questions Quiz part 2


Did you know which is the coldest planet in our solar system ?

Current affairs are added as Comment to save time and effort , see those too.

Books and authors related questions for psc and bank exams

18 comments:

Here is some of the Books written by famous persons, definitely helpful for psc and upsc  exam preparations


Who wrote the book "My truth" ?
Ans: Indira Gandhi

Who is the writer of the book "My life in action"  ?
Ans: jackie chan

"Glimpses of world history" is the book written by ________?
Ans: Jawaharlal Nehru

Who is the writer of the book "Pakistan a personal History"?Ans: Imran khan (Former Pakistan cricketer)

Who wrote the book "The Annihilation of Caste " ?
Ans:  B R Ambedkar


Who wrote the book "Controversially yours  " , which was published in 2011 ?
Ans: shoaib akhtar (Former Pakistan cricketer)

Who wrote the book "My story" ?
Ans: Vijay Hazare

"An appeal from death row"
is a book by ?
Ans: Perarivelal (rajiv gandhi murder convict )

Who wrote the book "No Higher Owner" ?
Ans: condalisa rice

Who wrote the book "My days" ?
Ans: R K Narayan (Former President )

Who wrote the book "Such a Long Journey" ?
Ans: Rohinton Mistry

Who wrote the book "My struggle" ?
Ans: E K Nayanar (Former Kerala CM)

Who is the author of "The Great Indian Novel " ?
Ans: Shashi Tharoor

Who wrote the book "Nirbasan " ?
Ans: Taslima Nasrin

Who is the writer of "Room of many colors" ?
Ans:Ruskin Bond (Well known Novelist)

"A shot at History"
is the autobiography  of?
Ans: Abhinav Bindra (shooting champion)


Who wrote the book "Poverty and Un-British Rule " ?
Ans: Dadabhai Naoroji

Important books written by Rabindranath Tagore ?
Ans: Gitanjali ,Gora ,Ghare Baire,Chaturanga

Indians and Books: GK questions 2013

General knowledge: Ancient Books and Authors


If you have more books and it's importance, feel free to share with us

2013 us open winners and grandslam records for psc , bank and rrb exams

2 comments:
Us open results 2013 for exams.

2013 us open men's doubles  winners?
Answer : Leander Paes and Radek Stepanek 

What is the nationality of Radek Stepanek ?
Answer : check republic

2013 Us open women's doubles winner?
Answer: Andrea Hlavackova and Lucie Hradecka

2013 us open mixed double winners?
Answer : Andrea Hlavackova and Max Mirnyi

Us open 2013 men's winner?
Answer : R.Nadal

Us open 2013 women's winner?
Answer : Serena Williams


do you know some of the grand slam records are named after these winners?
Expect questions from those grandslam records.
We will shortly add these grand slam records.

general knowledge questions for kerala psc - ldc exams

6 comments:
1. Who is the author of the casual vacancy?
Answer : J. K. Rowling

2. which is fastest growing tree in the world?
answer : Bamboo

3. Sakharov Prize for Freedom of Thought  is given by which international association?
answer : European union

4. Muslim Brotherhood  is active political party in which country?
Answer : Egypt

what is the full form for  UIDAI?
Answer : Unique Identification Authority Of India


More updates are coming shortly. 

banking and marketing terms for ibps and bank po exams [updated]

11 comments:

Banking , Marketing and financial terms for all competitive exams


Above the line - Commission paid advertisement

Below the line -No commissions paid for advertisement

CAR- Capital Adequacy  Ratio

CAB- Cotton Advisory board

DIPP- Department of industrial Policy and Promotion

ECB - External Commercial borrowings

EOI- Expression of Interest

ETF- Exchange Trade Fund


EPF- Employees Provident Fund

FCCB -Foreign currency convertible Bond

FCNR A/C -   Foreign Currency Non Residential Account

FOSS- Free and open source software

FIPB- Foreign Investment Promotion Board

GPF - General Pension Fund 








HPL- Haldia Petro chemical LTD

IPR- Intellectual Property right

IDRS- Indian depository Receipts .

IFJ- International federation of journalists.

MEA- Ministry of External Affairs

NASSO- National sample survey Organization

NCM- National committee on minorities

NCD - Non convertible Debentures

NPA- Non Performing asset

NRE Accounts - Non-Resident External Account

NIM-Net Interest Margin

MPLAD - Member of parliament Legislative Area Development .

PMEAC- Prime Ministers Economic Advisory comity

PPP -Purchasing Power Parity

PPF - Public Provident Fund

QIP- Qualified institution Placements

REIT - Real Estate Investment Trust

SBU -Strategic Business Unit  

SBU is a Unit of the company having different mission

SDR - Special Drawing Rights

SHG- Self Help Group

Strapline- Slogan of a Company Brand

S&P- Standard and Poors credit rating Agency


UJwala- A scheme from Central govt. for Women rescued from trafficking.

WPI- Wholesale Prize Index


we are constantly updating this post. help us to improve this post,  add more financial and banking terms as comments



General awareness for banking and upsc exams

5 comments:

GK Questions for Bank and upsc Exams


1. What is the full form of FIMI ?

Ans:- Federation of Indian mineral industries .

2. What is the full form of EEZ ?

Answer: - Exclusive Economic zone 

3.Where is "Preah Vihear Temple"  situated ?
Answer:- Preah Vihear Temple is situated at  Thailand - Cambodian boarder .

4. Agenda21 is related to _____________?

Answer: - Earth Summit ( Rio Summit on 14 June 1992)

5. What is the full form of WPI ?

Answer: Whole Sale Price Index

6. Members of Shanghai cooperation organization are?

Answer: China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, and Uzbekistan

7. Who is the author of the book "Room of many colors"  recently published ?

Answer:- Ruskin Bond


8. International Day of Disappeared ?

Answer:- August 30 

           June 8 is celebrated as world ocean day 

           FIDE was founded in Paris, France on July 20, 1924


9. What is the full form for NEFT ?

Answer: National Electronic Fund Transfer
[ibps PO Exam 2011]

10. Different types of bank accounts ?

Answer:

Fixed or terms deposit
Savings deposit
Current deposit or current a/c
Recurring deposit


[ibps PO Exam 2011
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Online combine study