Custom Search

General knowledge quiz questions

No comments:
Indus Valley Civilization : General knowledge questions


Previously asked general knowledge questions about Indus Valley Civilization


1. Who discovered the Indus site, Harappa ?
Answer: Dayaram Sahni


2. Who discovered the Indus site, Ropar ?
answer:  Y.D. Sharma


3. Who discovered the Indus site, Mohenjodaro ?
 Answer:  R. D. Banerji


4. Who discovered the Indus site, Lothal ?
answer: S.R.Rao


5. Who discovered the Indus site, Lothal ?
 Answer: Braj Basi Lal




6. What is the meaning of word Mohenjodaro ?
answer: Mound of the Dead




7. In which Indus site, Great bath located ?
Answer: Mohenjodaro


8.  In which Indus site, Great granary located ?
answer: Harappa


More General knowledge questions will be added soon......


Did you know which is India's first and only military base outside Indian territory ?

Indian Defence General knowledge questions

10 comments:
Gk questions about Indian Defence


1. Who is known as the father of Indian army ?
Answer: Major Stringer Lawrence


2. Who is the first commander in chief of Indian Army ?
Answer: Major Stringer Lawrence 


3. 1st Indian to became Commander in Chief of Army?
Answer: Km kariyappa


4. Who is known as Kipper ?
Answer: Km Kariyappa


5. Who is the first commander in chief of Indian air force in Independent India ?
Answer: Thomas Walker Elmhirs 


6. Who is the first commander in chief of Indian Navy ?
Answer:  R D Kathari


* 7. Who is the commander in chief of Indian army when India got independence ?
Answer: Robert Lockhart


* 8. Which is India's first and only military base outside Indian territory ?
answer: Farkhor Air Base (Tajikistan)


* 9. Who is the first Field Marshal (highest rank in the Indian Army) of Independent India ?
Answer: Sam Manekshaw


* 10. In which year Indian air force established ?
Answer: 1932 October 8


* 11. Indian Army Day observed on ?
Answer: January 15


* 12. Indian Airforce Day observed on ?
answer: October 8


* 13. Indian Navy Day observed on ?
Answer: December 4


* 14. Which is the largest Cantonment (military area) in India ?
Answer: Bathinda (and in Asia also)

*15. India's first Nuclear submarine?
Answer: INS Arihant


More gk questions about Indian defence will be added soon......

Did you know who discovered Benzene ? 

General knowledge 2013: Confusing gk Questions

3 comments:
Confusing Facts part 3


Some gk questions which confuses me, don't get yourself confused...


1. Who is the First president of Chinese republic ?
answer: Sun Yat-Sen

2. Who is the First Chairman of Chinese republic ?
answer: Mao Tse-tung


3. Which country has the oldest National Flag ?
Answer: Denmark

4. which country has the oldest national anthem ?
Answer: Japan



5. Where is National Defense College situated ?
answer: New Delhi

6. Where is National Defense Academy (NDA) situated ?
answer: Khadakwasla (Pune)

7. Where is Indian Military Academy situated ?
answer: Dehradun



8. Who is the First American president who won the Nobel Prize ?
Answer: Theodore Roosevelt

9. Who is the First Russian president who won the Nobel Prize ?
Answer: Mikhail Gorbachev



10. Which is the largest lake in the world ?
answer: Caspian Sea

11. Which is the Largest Fresh Water Lake in the world ?
answer: Lake Superior



12. Which place is known as land of rising sun ?
Answer: Japan

13. Which place is known as land of setting sun ?
Answer: still confused, did you know the answer ?

14. Which place is known as land of midnight sun ?
Answer: Norway



15. Heart and soul of the constitution ?
answer: Article 32

16. Necessary evil in the Constitution ?
answer: Article 22



17. Who discovered the Harappan site Lothal ?
Answer: S.R.Rao

18. Who discovered the Harappan site Kalibangan ?
Answer:  A. Ghosh



* 19. Who translated Arthashastra in to English ?
Answer: R. Shamasastry

* 20. Who translated Bhagavad Gita in to English ?
Answer: Charles Wilkins

* 21. Who translated Manusmá¹›ti in to English ?
Answer: William Jones

* 22. Who translated Gita Govinda in to English ?
Answer: William Jones

* 23. Who translated Abhinjana Shakunthalam in to English ?
Answer: William Jones



* 24. Which is the most abundant metal present in earth's surface ?
Answer: Aluminum

* 25. Which is the most abundant metal present in earth ?
 Answer: Iron
 


For more Confusing GK questions visit http://importantquestionsabout.blogspot.com/2012/07/confusing-questions-and-answers.html


Did you know Which place is known as "City of seven Islands" ?

Physics General knowledge questions

1 comment:
Physics Simple gk questions

gk aspirants always has a tendency to follow hard gk questions.. , those who even know the name of  Obama's dog (Bo), makes  mistakes on very simple gk questions.. so please don't spit on simple gk questions.... we need every type of questions to get better ranking in competitive exams.


1. Rate of change of distance is called as ?
Answer: Speed


2. Rate of change of displacement is called as ?
Answer: Velocity


3. Negative acceleration is called as ?
Answer: Retardation (deceleration)


4. What is the acceleration of a body moving with constant velocity ?
Answer: Zero


5. Which is the weakest force in the universe ?
Answer: Gravitational Force


6. Which is the strongest force in the universe ?
Answer: Nuclear Force


7. What is the CGS unit of force ?
Answer: Dyne


8. Who discovered the law of inertia ?
Answer: Galileo Galilei


* 9. A body given with an initial velocity moved under the effect of gravity is called ?
Answer: Projectile


* 10. Rate of change of momentum is _____ ?
 Answer: Force


* 11. A large force acting on a short time is called ?
Answer: Impulse


* 12. The ability of a liquid to rise by defying gravity is called ?
Answer: Capillarity


* 13. Which is the liquid that shows Capillary fall ?
Answer: Mercury

* 14. A projectile launched at ______ degree angle has the greatest range ?
answer: 45

* Newly updated

Did you know in which state Ukai dam situates ?

UPSC important Computer Questions

No comments:
Important computer Abbreviations (computer short forms)

LAN = Local Area Network

WAN = Wide Area Network

MAN = Metropolitan Area Network

VAN = Value Add Network

URL = Uniform Resource Locator

MS-DOS = Micro Soft Disk Operating System

OCR = Optical Character Recognition

UUCP = Unix to Unix Copy

IBM = International Business Machine

DBMS = Data Base Management System

ROM = Read Only Memory

RAM = Random-access memory

BASIC = Beginners All purpose Symbolic Instruction Code

VIRUS = Vital Information Resources Under Siege

* HTTPS = Hypertext Transfer Protocol Secure

* SMTP = Simple Mail Transfer Protocol

* DSL = Digital Subscriber Line

* ASCII = American Standard Code for Information Interchange

* COBOL = Common Business Oriented Language

* DNS = Domain Name System

* newly updated

Did you know whose nick name is Babuji, it's not Gandhiji's nick name.

Company Corporation gk questions solved

No comments:
Answers of today's (08/06/2013) company corporation exam


Gk section answer key of company corporation exam
some of the questions which we discussed earlier are linked to the respective pages


1. Decibel is a unit of ?
Answer: Sound


2. Which of the following is used as rear view mirrors in vehicles ?
Answer: Convex mirror


3. Which of the following is not an ore of iron ?

a) Iron pyrites  b) Magnetite  c) Hematite  d) Magnesite
Answer: d) Magnesite


4. Which one of the following is known as the 'king of metal' ?

a) Iron  b) Gold  c) Platinum  d) Cobalt
Answer:


5. Which is the alkaloid that contains in cola drinks ?
Answer: Caffeine


6. Which alloy is used for the production of the body of aeroplanes ?
Answer: Duralumine


7. The compounds which are used to give colour to glasses and oil paintings ?
Answer: Transition metals


8. Name the person who invented lightning conductor ?
Answer: Benjamin Franklin


9. What is the voltage at which house hold AC (Alternating Current) equipments work ?
a) 220 v   b) 230 v    c) 400v   d) 110v

Answer: 230 v


10. Which of the following is a device that employs the principle of Mutual Induction ?

 a) Electric motor    b) Microphone   c) Transformer    d) Electronic choke
Answer: Transformer


11. Dengue fever is caused by ?
Answer: IGM Dengue Virus


12.  The work of famous poet 'AKKITHAM' which got VAYALAR award in 2012 ?
Answer: Anthimahakalam


13. Which is the highest national Environment award ?
Answer: Vriksha Mithra award


14. Who is the second Indian who is appointed as head of ICC Cricket Committee ?
Answer: Anil Kumble  (First > Sunil Gasvaskar)


15. Who got Nobel Prize for literature in 2012 ?
Answer: Mo yan


16. The programme launched by Kerala state Government to protect women and children from sexual abuse and sexual harassment ?
Answer: Nirbhaya


17. The present chief Justice of India ?
Answer:  P. Sathasivam


18. The new name of Big Ben Tower ?
answer: Elizabeth Tower


19. The 14th Vice President of India ?
answer: Hameed Ansari


20. Which was the statistical model used for India's second five year plan for attaining economic development?
answer: Mahalanobis Model


21. The Securities Exchange Board of India (SEBI) was established on ?
answer: 1992 April 12


22. Who was the first women Director General of Police in India?
answer:  Kanchan Chauduri


23. No child below the age of 14 can employed as per the Indian Constitution ?
answer:  Article 24


24. Who wrote the book 'Development as Freedom' ?
answer: Amartya Sen


25. The sex-ratio of Kerala (Females per 1000 Males) according to the Census of 2011 ?
answer: 1084


26. Untouchability is abolished under ?
Answer:  Article 17


27. Article 21 A deals with?
answer:  Right to Education



Did you know what is the theme of 2013 World Environment Day ?

General knowledge bits

1 comment:
 General knowledge Quiz questions


1. Which US state has the nickname Mother of presidents ?
Answer: Virginia


2. Who is the first union minister of India to resign from office ?
Answer: R. K. Shanmukham Chetty
Quiz questions

3. Who used the term "Robot" first ?
Answer: Karel Capek


4. How many members are nominated by President in Rajya Sabha ?
 Answer: 12


5. How many members are nominated by President in Lok Sabha ?
answer:  2


6. National sports day is observed on ?
Answer: August 29 


7. In which year was the first Amendment of the Constitution of India enacted ?
Answer: 1951


Did you know which acid present in Tea ?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Online combine study