Custom Search

General Knowledge

No comments:
General Knowledge quiz questions

Just to update



1. Who discovered Nucleic Acid ?
answer: Friedrich Miescher


2. Who invented Bordeaux mixture ?
Answer:  Millardet


3. Chakiarkoothu is a dance form of which state ?
Answer: Kerala


4. Which place is known as pillars of Hercules ?
Answer: Gibraltar 


5. In which Indian library the manuscript of Rigveda is stored ?
answer: Bhandarkar Oriental Research Institute 


Did you know what is the salary of supreme court chief justice ?

Gk quiz

No comments:
Selected gk quiz questions



1. What is known as town gas ?
Answer: Coal gas


2. The coal containing highest percentage of carbon is ?
Answer: Anthracite


3. Who was the first woman commander of a space shuttle ?
answer: Eileen Collins


4. Who was the first CAG (Comptroller and Auditor General) of India ?
 Answer: V Narhari Rao


5. Which is the acid present in Tea ?
Answer: Tannic acid


6. What is the pigment present in Muscles ?
Answer: Myoglobin


7. Who discovered law of electrolysis ?
Answer: Michael Faraday


More gk quiz questions will be added soon..


Did you know who was the leader of Bardoli Satyagraha ?

Indian Histroy gk questions

No comments:

Some Important General knowledge questions about Indian History


1. When did Gandhiji arrived on India from South Africa ?
Answer: 1915 January 9 


2. Who is the leader of Mahad Satyagrah ?
answer: Dr B.R Ambedkar


3. Who is the leader of Bardoli Satyagraha ?
Answer:  Sardar Vallabhbhai Patel


4. Jallianwala Bagh massacre was in the year ?
 answer: 1919 April 13


more will be added soon !!!




General knowledge questions Famous Personality

1 comment:
General knowledge questions about Indian Scientists


1. Who is known as the father of Yoga ?
answer: Patanjali


2. Which Indian is known as the father of plastic Surgery ?
Answer: Sushruta


3. Who is the father of Ayurveda ?
answer: Charaka


4. Who is known as the father of Indian Space program ?
Answer: Dr Vikram Sarabhai


5. Who is known as the father of Indian Missile Program  ?
Answer: A.P.J. Abdul Kalam


6. Who is known as father of Indian atomic bomb ?
answer: Raja Ramanna


7. Who invented Crescograph ?
Answer: Jagadish Chandra Bose


8. Who is known as the father of Indian Green Revolution ?
Answer:  M. S. Swaminathan


9. Which Indian Scientist is known as Thomas Alva Edison of India ?
Answer: G. D. Naid


10. Who is known as the father of white revolution ?
Answer: Verghese Kurien



More Gk questions about Indian Scientist will be added soon !!

Did you know who discovered Natural Radio activity and Artificial Radioactivity ?

Gk questions Science

No comments:
General knowledge questions Physics


Gk questions related to radio activity (Nuclear Physics)


1. Who is the Father of nuclear Physics ?
Answer: Ruther ford


2. Who discovered Natural radio activity ?
answer: Henri Becquerel


3. Who discovered Artificial radio activity ?
Answer: Irene Joliot-Curie and Frederic Joliot Curie

4. What is the SI unit of radio activity ?
answer: Becquerel


5.  Who coined the term Radio Activity ?
Answer: Marie Curie 


Did you know who is credited with the discovery of electron ?

For more physics questions visit Simple physics gk questions


Previously asked Gk questions

No comments:
Today's Postal assistant Exam Questions Solved (12/05/13 Kerala Circle)

Part (A) General Knowledge Questions

Current affairs Questions !!!!!!!!!


1. Who was named AIFF (All India Football federation) player of the year 2012 ?
Answer: Syed Rahim Nabi


2. How many gold medal were won by India at Copa Brasil - 2012 Tournament for wrestling ?
Answer: 9


3. The reserve Bank of India has asked banks to ensure withdrawal of Non-CTS 2010 standard cheques with CTS standard -2010 cheques by ?
Answer: error in answer


4. Recently consensus on GST have been arrived by center and states. What does GST mean ?
Answer: Goods and service Tax


5. Who was elected as vice president of Indian National Congress ?
Answer: Rahul Gandhi


6. The government of India has given ......... "language of the 8th schedule" the status of official language ?
Answer: 22


7. Who was world biggest exporter of rice in 2012 as per the latest report by food & Agriculture organization ?
Answer: India


8. The National development Council has approved recently the 12th five year paln and set an annual average growth target of ?
Answer: 8.2 %


9. India on Oct-4, 2012 successfully test fired nuclear capable Prithvi-2 ballistic missile from a test range at Balasore. This was a ?
Answer: Surface to Surface Missile


10. The refractive indices of Kerosene, Turpentine and water are 1.44. 1.47 and 1.33 respectively. Light will have maximum speed in ?
Answer: Water


11. Which of the following gases are given out during Photosynthesis ?
Answer: Oxygen


12. Who is credited with the discovery of Electron ?
Answer:  J.J Thompson


13. What is the Script of Ashoka's inscription ?
Answer: Brahmi


14. The first temporary president of Constituent Assembly?
Answer: Dr. Sachidanand Sinha


15. Which among the following was the major demand of Bardoli Styagraha (1928) organized under the leadership of sardar Vallabh Bhai Patel ?
Answer: Rollback of newly enhanced revenue rate


16. During the time of which Mughal emperor did the English East India Company establish its first factory in India ?
Answer: Jahangir


17. Find the incorrect statement

a) Spring tide is caused by the gravitational pull of the moon and the sun together in the same direction 

b) A line on a map that join all the places of the same height above sea level is called contour line

c)  Full moon occurs when the moon comes between the Earth and the sun

d) The difference in minutes between the Greenwich time and the local time at a place can be derived by multiplying the longitude of place by four 

Answer: Full moon occurs when the moon comes between the Earth and the sun 


18. The central government on 1st Jan 2013 launched the pilot phase of direct cash benefits transfer scheme. Under this scheme the cash will be directly transferred to the intended beneficiaries through?
answer: Aadhar Linked Bank accounts


19. Identify the three leader states in wind energy among the following ?
Answer : Tamil Nadu, Maharashtra, Gujarat


20. Dr. Montek Singh Ahluwalia said recently that the term "Bimaru" states should be done away with. Which sates was/were termed as Bimaru state ?
Answer: Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan and Uttar Pradesh



 21. Bhopal  Gas tragedy  is  associated  with  leakage of  ?
 Answer: Methyl  ISO  Cryanate


 22. Which  company  has  developed  AKASH ,  the  cheapest  tablet computer  ?
Answer: Data Wind


23. Which  of  the  following  articles  of constitution  says  that  the  executive  power  of  every  state  shall  be  so  exercised  as  not  to  impede  or  prejudices the  exercise  of  the  executive  power  of  India ?
Answer: Article 257


24. The  distance  between  the  earth  and  Sun  is greatest during ?
Answer:  Aphelion


25. Who is the General Secretary of CPI(M) ?
Answer:  Prakash Karat 



More will be added soon !!!


Did you know which is the weakest force in the world ?

gk questions 2013

2 comments:
Some selected gk questions from our Online Gk. These questions are shared by our visitors.
online gk quiz


1. Density of water is  maximum at which temperature ?
Answer: 4 oC


2. Which is the most abundant noble gas in atmosphere?
Answer: Argon 
  

3. Which of the following is used to remove rust stain from clothes ?
a) lime water    b) alcohol     c) Oxalic acid      d) Kerosine

Answer: Oxalic acid


4. Which Union territory of India has four districts which don't have common border ?
answer: Puducherry 


* 5.  Which state in ancient India was known as Gauda ?
Answer: Bengal


* 6. How many languages are listed in 8th schedule of Indian constitution ?
Answer: 22 


* 7.  Which is the oldest sports in the world ?
Answer: Archery  


* 8. What is the national sports of Bhutan?
Answer: Archery  


* 9. Which is the longest mountain range in the world ?
Answer:  Andes


* 10. Who was the first ruling British Monarch to visit India ?
Answer: George V


* 11. Which country gifted statue of liberty to USA ?
Answer: France



Did you know what is known as Artificial Plastic ?


GK Quiz questions: Dam and Rivers

6 comments:
Dam and rivers are expected gk questions in all Competitive exams


1. In which River Hirakud dam (longest dam in India) is situated ?
Answer: Mahanadi (Odisha)


2. In which River Bhakranangal dam (largest dam in India) is situated ?
Answer: Sutlej (Himachal Pradesh)


3. In which River Tehri Dam (highest dam in India) is situated ?
Answer: Bhagirathi River (Uttarakhand)


4. In which River Nagarjunasagar Dam is situated ?
Answer: Krishna River


* 5. In which state the Baglihar Dam situates ?
Answer: Jammu and Kashmir (in river Chinab)


*6. In which state the Ukai Dam situates ?
Answer: Gujarat (in river Tapti)


* 7. In which state the Pong Dam situates ?
Answer: Himachal Pradesh (in river Beas)


* 8. In which state the Koyna Dam situates ?
Answer: Maharashtra (in river Koyna)


* 9. In which state the Osman Sagar dam situates ?
Answer: Andhra Pradesh (in river Musi )



Chemistry

2 comments:
Chemistry general knowledge questions



1. Which is the first artificial element ?
Answer: Technetium


2. Which synthetic fiber is known as artificial fiber ?
Answer: Nylon


3. Which synthetic fiber is known as artificial silk ?
Answer: Rayon 


4. Which is the first artificial fiber ?
Answer: Rayon 


5. What is known as artificial Plastic ?
Answer: Bakelite


6. Which is the first artificial plastic ?
Answer: Celluloid


7. What is known as artificial rubber ?
Answer: Neoprene


8. Which is the first artificial sugar ?
Answer: Saccharin


9.Which chemical is used to make artificial rain ?
Answer: Silver iodide



Did you know which Indian state is bounded by Bangladesh on three sides ?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Online combine study