Custom Search

Previously asked competitive gk questions

1 comment:
Gk questions about Countries and their Old Names



1. What is the old name of Iraq ?
Answer: Mesopotamia


2. What is the old name of Iran ?
Answer: Persia


3. What is the old name of Beijing ?
Answer: Peking


4. What is the old name of Ethiopia ?
Answer: Abyssinia


5. What is the old name of Ghana ?
Answer: Gold Coast


6. What is the old name of Indonesia ?
Answer: The Dutch East India


7. What is the old name of Istanbul ?
Answer: Constantinople


8. What is the old name of Mali ?
Answer: French Sudan


9. What is the old name of Myanmar ?
Answer: Burma


10. What is the old name of Zimbabwe ?
Answer: Rhodesia


Did you know who is the chief guest of 2013 Pravasi Bharatiya Divas ?

Constitution of India | general knowledge questions

1 comment:

Some important gk bits on Indian constitution


1. India become a republic on ?
Answer: January 26, 1950 


2. What is the maximum time interval between two successive sessions of the parliament ?
Answer: Six months


3. In our constitution Education is included in the _________ list ?
Answer: Concurrent List


4. Who is the first Acting president of India ?
Answer: V.V Giri


5. Who was elected unopposed to the office of the President ?
Answer: Neelam Sanjiv Reddy


6. Which Indian state has a common Civil Code ?
Answer: Goa


7. What is the maximum age for the President ?
Answer: There is no age Limit


8. Which was the first state that established Lokayukta ?
Answer: Maharashtra


For important questions about Indian constitution Amendments and Articles visit http://importantquestionsabout.blogspot.in/2012/08/latest-general-knowledge-questions.html


Did you know the total number of Muscles in human body ?


General knowledge years in Competitive exams

5 comments:
Previously asked General knowledge questions with years in Competitive exams



75. In which year the second battle of Tarain fought ?
in 1192


76. In which year Indian Railway Board Established ?
in 1905


77. In which year the first budget in India was presented ?
in 1860


78. In which year TRYSEM launched in India ?
in 1979


79. In which year IRDP (Integrated Rural Development Programme) launched in India ?
in 1980


80. In which year Adolph Hitler committed suicide ?
in 1945


81. In which year Decimal System of coinage introduced in India ?
in 1957


82. In which year Gandhi series Currency introduced in India ?
in 1996


83. In which year Jallianwala Bagh massacre took place ?
in 1919 April 13


84. In which year Rowlatt act passed ?
in 1919


85. In which year Swami Vivekananda passed away ?
in 1902


86. In which year was the Wildlife Protection Act enacted ?
in 1972


87. In which year All India Radio was renamed as Akashvani ?
in 1956


88. In which year was the All India Radio established ?
in 1936


89. In which year was National Literacy Mission founded ?
in 1988


For important General Knowledge questions with years visit  Quiz questions : Gk years

Geography general knowledge questions

No comments:

Previously asked General Knowledge questions about Antarctica


1. Which continent is known as Continent of Science ?
Answer: Antarctica


2. Which continent is known as White Continent ?
Answer: Antarctica


3. Which is the only Continent without any trees ?
Answer: Antarctica


4. Who is the first person to reach south Pole ?
Answer: Roald Amundsen


5. Which is the Active Volcano in Antarctica ?
Answer: Mount Erebus


6. Which is the world's southernmost active volcano ?
Answer: Mount Erebus


7. Which is the highest Peak in Antarctica ?
Answer: Vinson Massif


8. Which is the largest lake in Antarctica ?
Answer: Lake Vostok


9. In which year The Antarctic Treaty signed ?
Answer: 1959


Did you know which river is called a river between the two mountains ?


Astronomy General knowledge question 2016

1 comment:

Frequently asked  gk questions about the planet Jupiter



1. Which is the largest planet in solar system ?
Answer: Jupiter


2. Which planet has most number of satellites in solar system ?
Answer: Jupiter


3. Which is the fastest rotating planet ?
Answer: Jupiter


4. Which planet has the shortest day and night ?
Answer: Jupiter


5. Great Red Spot Seen on which planet ?
Answer: Jupiter


6. Which planet has maximum escape velocity ?
Answer: Jupiter


8. In which planet, objects weigh the most ?
Answer: Jupiter


9.  Which planet has the name meaning Ruler of all God ?
Answer: Jupiter


10. Which is the largest satellite in Solar system ?
Answer: Ganymede (Jupiter)


For more gk questions visit General knowledge questions on Astronomy

General knowledge questions PSC

3 comments:


Secretariat Assistant General knowledge questions (Asked on 5/1/2013 ) part 2


1. India is called a tropical country mainly on account of its ?
Answer: Latitudinal Extent


2. The marshy and forested land in northern part of Uttar Pradesh is ?
Answer: Terai


3. Which river is called a river between the two mountains ?
Answer: Narmada


4. Which state is called the agricultural epitome of India ?
Answer: Uttar Pradesh


5. Which region of India has a larger female population than the male population ?
a. west bengal           b. Mizoram         c. Nagaland           d. Puducherry
Answer: Puducherry
 

6. Who was the first propounder of the doctrine of 'Passive Resistance' ?
Answer: Aurobindo Ghosh


7. In which five year plan University Grants Commission was set up for promoting and strengthening higher education ?
Answer:  First Five Year Plan


8. Who is known as the father of Renaissance of Western India ?
Answer: M.G Ranade


9. The longest River in Peninsular India ?
Answer: Godavari


10. The largest producer of rice in India ?
a. Kerala       b. Andhara Pradesh       c. Tamil Nadu         d. Gujarat
Answer: Andhara Pradesh


11. The national animal of kerala ?
Answer: Elephant


12. The southern most river in Kerala ?
Answer: Neyyar


13. The largest national park in Kerala ?
Answer: Eravikulam


14. First dam in Kerala ?
Answer: Mullapperiyar


15. The most populated district in Kerala as per 2001 census ?
Answer: Malappuram

Visit  Part 1

Did you know which bank has the most branches in India ?

Secretariat Assistant General Knowledge questions 2013

No comments:

Secretariat Assistant Solved Previous Question paper (Asked on 5/1/2013 ) Kerala


1. Which lamp has the highest energy efficiency ?

a. Incandescent Lamp
b. LED
c. CFL
d. Arc Lamp




2. Yellow light is a combination of  _________ primary colors ?

a. Blue, Green
b. Red, Blue
c. Red, Green
d. Red, Blue and Green




3. Diverging lens produces __________ type of images ?

a. Small virtual image
b. Big real image
c. Small real image
d. Big virtual image




4. The process used to produce Ammonia is ?

a. Contact process
b. Haber process
c. Chlor-alkali process
d. Creighton process




5. The non-metal which exist in liquid state at room temperature is ?

a. Mercury
b. Sodium
c. Potassium
d. Bromine




6. 2007 Nobel prize for Chemistry was awarded to ?

a. Gerhard Ertl
b. Dan Shechtman
c. Richard Fred Heck
d. Venkatraman Ramakrishnan




7.The fifth state of matter is ?

a. Plasma
b. Magma
c. Bose-Einstein condensate
d. Fermionic condensate




8. Speed of blue color light in vacuum is ?

a. > 3x108 m/s
b. = 3x108 m/s
c. < 3x108 m/s
d. > 300 m/s




9. Which fuel has the highest Calorific Value ?

a. Bio-gas
b. Methane
c. Petrol
d. Hydrogen




10. In which direction does rainbow appear in the morning ?

a. North
b. South
c. East
d. West




11. The Chief Minister of Uttatakhand is __________ ?

a. Manohar parrikar
b. Vijay Bahugunna
c. Khanduri
d. Arjun Munda




12. Who is the President of France ?

a. Nicolas Sarkozy
b. Jacques chirac
c. Francois Hollande
d. Joachim Gauck




13. The Booker prize winner of 2012 is  ______ ?

a. Jeet Thayil
b. Hilary Mantel
c. Julian Barnes
d. Mo Yan




14. ICC T20 World cup Winner of 2012 is ____________ ?

a. Sri Lanka
b. Australia
c. India
d. West Indies




15. Who won the women's 100 meter Gold in 2012 London Olympics ?

a. Shelly-Ann Fraser Pryce
b. Carmelita Jeter
c. Ohuruogo
d. Felix Sanchez




16. The 59th National Film Award for Best Director was won by ?

a. Guruvinder Singh
b. Salim Ahamed
c. Suveeran
d. Vetrimaaran




17. God's particle is the pseudonym of  __________ ?

a. Large Hardon Collider
b. Quarks
c. Leptons
d. Higgs Boson




18. Which rocket was launched by ISRO during its 100 th Mission ?

a. ASLV-C21
b. GSLV-C21
c. PSLV-C21
d. INSAT-C21




19. The 2012 Nobel Peace Prize was awarded to  ________ ?

a. Liu Xiaobo
b. European Union
c. Barack Obama
d. Inter governmental Panel on climate change




20. The Minister for Cooperation in Kerala is  ?

a. C.N Balakrishnan
b. K. Babu
c. Adoor Prakash
d. Ebrahim Kunju




Visit for more questions

Did you know who was the first Indian to become a member of the British Parliament ?

General knowledge questions for bank exams 2016

13 comments:

Important General knowledge questions about State Bank Of India 

Previously asked gk questions about SBI for IBPS and Bank clerk exams


1. Which is the Biggest public bank in India ?
Answer: SBI


2. What was the old name of State Bank Of India ?
Answer:  Imperial Bank of India


3. Which bank has the most branches in India ?
Answer: SBI


4. Which Committee recommended the formation of State Bank of India ?
Answer: Gorwala committee


5. Where is the headquarters of SBI ?
Answer:  Mumbai


6. Which is the biggest commercial bank in India ?
Answer:  State Bank of India


7. Who is the present Chairman of SBI ?
Answer: Pratip Chaudhuri


Did you know which is the first Indian bank to Introduce internet banking ?

Current affairs Questions for competitive exams 2012

31 comments:
Current affairs and General Awareness questions 2013 for IBPS, Bank PO, RRB, SBI and Postal assistant part-2



1. Who is newly appointed as United Nations goodwill ambassador for UNAIDS ?
Answer: Aishwarya Rai Bachchan
Aishwarya 2012 current affairs

2. Which country won T20 World cup 2012 ?
Answer: West indies (beating Sri Lanka)


3. Which country won T20 Womens World cup 2012 ?
Answer: Australia (beating England)


4. What is the name of new book written by JK Rowling ?
Answer: The Casual Vacancy


5. According to the Forbes annual list of the world's 100 most powerful women on August 2012, Who has been ranked in the first place ?
Answer:  Angela Merkel


6. What is the name of new ship commissioned on 2012 for coast guard ?
Answer: Rajatarang


7. Who won the 2012 Amnesty International Ambassador of Conscience Award ?
Answer: Aung San Suu Kyi


8. Which Country won Asian Kabadi Championship 2012 ?
Answer: Pakistan (defeating India)


9. Who is the Winner of 2012 US Grand Prix ?
Answer: Lewis Hamilton


10. The seventh meeting of the G-20 summit was held in which country ?
Answer: Mexico (Los Cabos)


11. Which is the fastest super computer ?
Answer: Titan


12. Who is the new chief of RAW ?
Answer: Alok Joshi


13. Who will be the first Muslim head of Intelligence Bureau (IB) ?
Answer: Syed Asif Ibrahim


14. Which country won Davis cup 2012 (men's tennis) ?
Answer: Czech Republic


15. In which jail Ajmal Kasab hanged ?
Answer: Yerawada Jail (Pune)


16. Who is the new CBI director ?
Answer: Ranjit Sinha (25th director)


17. Who is the Winner of Miss Universe 2012 ?
Miss universe 2012 General knowledge
 









Answer: Olivia Culpo


18. Who is the winner of  Laureus Award Sportsman of the Year 2012 ?
Answer: Novak Djokovic


19. Who is the winner of  Laureus Award Sportswoman of the Year 2012 ?
Answer: Vivian Cheruiyot


20. Who is the winner of SASTRA Ramanujan Prize in 2012 ?
Answer: Zhiwei Yun


* 21. Who is the brand ambassador of BMW in India ?
Answer: Sachin Tendulkar


* 22. Who is the special public prosecutor of 2008 Mumbai attack ?
Answer: Ujjwal Nikam


* 23. Who is the winner of 2011 Jnanpith Award ?
Answer: Dr.Pratibha Ray


* 24. Who is the present president of Ghana ?
Answer: John Dramani Mahama


* 25. Who is the new chair man of Tata group ?
Answer: Cyrus Mistry


* 26. Who is America's New Foreign Secretary ?
Answer: John Kerry

* newly updated


For latest current affairs questions in 2013 visit Current affairs latest gk questions 2013

For more general awareness and current affairs questions visit current affairs questions Quiz part 1


Current affairs are added as Comment to save time and effort , see those too.

Confusing General knowledge questions 2013

No comments:

Confusing General knowledge questions latest (part 6)



Confusing gk questions from Days



1. Which day is observed as National Youth Day ?
Answer: January 12

2. Which day is observed as International Youth Day ?
Answer: August 12


3. Which day is observed as National Teachers' Day ?
Answer: September 5

4. Which day is observed as International Teachers' Day ?
Answer: October 5


5. Which day is observed as National Tourism Day ?
Answer: January 25

6. Which day is observed as International Tourism Day ?
Answer: September 27


7. Which day is observed as National Children's Day ?
Answer: November 14

8. Which day is observed as International Children's Day ?
Answer: June 1


9. Which day is observed as National Consumer Day ?
Answer: December 24

10. Which day is observed as International Consumer Day ?
Answer: March 15


11. Which day is observed as National Postal Day ?
Answer: October 10

12. Which day is observed as International Postal Day ?
Answer: October 9



13. Which day is observed as National Blood Donation Day ?
Answer: October 1

14. Which day is observed as World Blood Donors Day ?
Answer: June 14



For more Confusing General knowledge questions visit http://importantquestionsabout.blogspot.com/2012/07/general-knowledge-2012-confusing.html


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...