Custom Search

General knowledge questions PSC



Secretariat Assistant General knowledge questions (Asked on 5/1/2013 ) part 2


1. India is called a tropical country mainly on account of its ?
Answer: Latitudinal Extent


2. The marshy and forested land in northern part of Uttar Pradesh is ?
Answer: Terai


3. Which river is called a river between the two mountains ?
Answer: Narmada


4. Which state is called the agricultural epitome of India ?
Answer: Uttar Pradesh


5. Which region of India has a larger female population than the male population ?
a. west bengal           b. Mizoram         c. Nagaland           d. Puducherry
Answer: Puducherry
 

6. Who was the first propounder of the doctrine of 'Passive Resistance' ?
Answer: Aurobindo Ghosh


7. In which five year plan University Grants Commission was set up for promoting and strengthening higher education ?
Answer:  First Five Year Plan


8. Who is known as the father of Renaissance of Western India ?
Answer: M.G Ranade


9. The longest River in Peninsular India ?
Answer: Godavari


10. The largest producer of rice in India ?
a. Kerala       b. Andhara Pradesh       c. Tamil Nadu         d. Gujarat
Answer: Andhara Pradesh


11. The national animal of kerala ?
Answer: Elephant


12. The southern most river in Kerala ?
Answer: Neyyar


13. The largest national park in Kerala ?
Answer: Eravikulam


14. First dam in Kerala ?
Answer: Mullapperiyar


15. The most populated district in Kerala as per 2001 census ?
Answer: Malappuram

Visit  Part 1

Did you know which bank has the most branches in India ?

3 comments:

feel free to comment

Instead of "thanks" post a useful question that you know well, all of us will consider it as your thanks

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...