Custom Search

Gk questions 2013: Dynasties and Capitals

1 comment:
Dynasties and Capitals are frequently asking gk question in all competitive exams.

From now on we don't miss those questions


Some important Dynasties and their capitals


Pandyan Dynasty  >>  Madurai

Pallava dynasty  >>  Kanchi

Chola dynasty  >> Uraiyur

Chera Dynasty  >>  Vanji

Chalukya dynasty  >>  Vatapi

Maurya Dynasty  >>  Pataliputra

Kushan Dynasty  >>  Purushpura (Peshawar)


Important gk questions about Khilji Dynasty

General knowledge questions about Sports

2 comments:
Important gk questions about Cricket

Important gk questions about cricket means Important gk questions about Sachin Tendulkar




1. Which Cricketer is known as God of Cricket ?
Answer: Sachin Tendulkar


2. Which Cricketer is known as Master blaster ?
Answer: Sachin Tendulkar


3. Who is the first batsman to score a Double Century in ODI ?
Answer:  Sachin Tendulkar


4. Which batsman scored most runs in One day International Cricket ?
Answer: Sachin Tendulkar


5. How many ODI matches played by Sachin Tendulkar ?
Answer: 463


6. What is the ODI batting average of Sachin Tendulkar ?
Answer:  44.83


7. What is number of Centuries made by Sachin Tendulkar in ODI Cricket ?
Answer: 49


8. What is number of Half Centuries made by Sachin Tendulkar in ODI Cricket ?
Answer: 96


9. What is the Top score of Sachin Tendulkar in ODI Cricket ?
Answer: 200*


10. What is the number of Wicket taken by Sachin Tendulkar in ODI Cricket ?
Answer: 154


11. Who played most number of matches in ODI cricket ?
Answer: Sachin Tendulkar


12. Who scored most runs in ODI cricket matches ?
Answer: Sachin Tendulkar (18,426)



Did you know who is the Winner of Miss Universe 2012 ?

Chemistry General knowledge questions

2 comments:
General knowledge questions about chemistry

10 important general knowledge bits from Chemistry


1. Gun Powder is a mixture of  ______ ?
Answer: Sulphur, Carbon and Nitre


2. Which is the only liquid nonmetal ?
Answer: Bromine


3. The first metal used by man was _____ ?
Answer: Copper


4. Which is the Most abundant Noble gas in the air ?
Answer: Argon


5. Which metal is present in Insulin ?
Answer: Zinc


6. Which metal is present in human tears ?
Answer: Zinc


7. Which metal is present in chlorophyll ?
Answer: Magnesium


8. Which metal is present in Sindur (the sacred material of Hindus) ?
Answer: Lead



9. Which metal is present in hemoglobin ?
Answer: Iron


10. Which is the Alkali metal used in photovoltaic cell ?
Answer: Cesium


Did you know which is the first Indian bank to Introduce internet banking ?

bank exam gk questions for 2016 exams

1 comment:
Important questions asked about ICICI bank in bank exams like Bank clerk, Bank PO and IBPS


Previously asked General knowledge questions about ICICI Bank


1. Which is the largest private sector bank in India ?
Answer: ICICI


2. Which is the first universal bank in India ?
Answer: ICICI


3. Which is the first Indian bank to Introduce internet banking ?
Answer: ICICI


4. Which is the second largest bank in India ?
Answer: ICICI


5. Which is the first bank in India listed in New york Stock exchange ?
Answer:  ICICI


Did you know currency of IMF is known as ?

IBPS Important questions for 2013: Bank Headquarters

9 comments:
Nationalised Banks and their Headquarters for Bank Exams like Bank clerk, Bank Po and IBPS


1. Headquarters of Union Bank of India =>> Mumbai


2. Headquarters of Bank of India =>> Mumbai


3. Headquarters of Central Bank of India =>> Mumbai


4. Headquarters of Dena Bank =>> Mumbai


5. Headquarters of Allahabad Bank =>> Kolkata


6. Headquarters of Indian Overseas Bank =>> Chennai


7. Headquarters of Indian Bank =>> Chennai


8. Headquarters of Vijaya Bank =>> Bangalore


9. Headquarters of Punjab National Bank =>> New Delhi


10. Headquarters of Oriental Bank of Commerce =>> New Delhi


* 11. Headquarters of Punjab and Sind Bank =>> New Delhi


* 12. Headquarters of Bank of Baroda  =>> Vadodhara


* 13. Headquarters of State bank of Travancore  =>> Thiruvananthapuram


* 14.  Headquarters of Andhara Bank  =>> Hyderabad


* 15. Headquarters of Syndicate Bank  =>> Manipal, Karnataka


* 16. Headquarters of Corporation Bank  =>> Mangalore


* 17. Headquarters of Canara Bank  =>> Bangalore

 * newly updated


Previously asked bank exam General knowledge questions

Did you know who started Ryotwari ?

Previously asked bank exam General knowledge questions

No comments:
Important general knowledge questions about Banks for 2013 competitive exams like  Bank Clerk, Bank Po and IBPS exam



1. Which is the First Bank in India ?
Answer: Bank of Hindustan


2. Which is the first Bank managed by Indians ?
Answer: Oudh Commercial Bank


3. Which is the first bank started with Indian capital (Indian owned bank) ?
Answer: Punjab National Bank


4. Which is the first foreign Bank in India ?
Answer:  Chartered Bank


5. Which is the first bank to get ISO certificate ?
Answer: Canara Bank


6. Which is the first  bank in India to start its branches outside India ?
Answer: Bank of India


7. Which is the first bank in India to introduce ATM ?
Answer: H.S.B.C bank


8. Which is the oldest public bank in India ?
Answer: Allahabad Bank


9. Which is the paper used for making Indian currency ?
Answer: Rag


10. The currency of IMF is known as ?
Answer: SDR (Special Drawing Rights)


11. Which is known as Artificial currency or Paper Gold ?
Answer: SDR


Did you know which is the highest paying tennis tournament in the world ?

RRB Technical Grade 3 Exam Previous Questions

1 comment:
RRB Technical Grade 3 Exam Method for Preparation.


So many visitors are asking for guidelines to study RRB technical exam (grade 3). Till yesterday I didn't know about the question pattern of RRB technical Exam. But Today I wrote an exam, So I will share some Important points. I can't give all the questions because they taken back the question paper after the exam. I will give some, which I remember.

RRB Technical Grade 3 Exam Questions Asked on 16/12/2012

Mathematics is the One you need to concentrate because 60% questions are from maths and Mental ability. One who prepare maths very well have better chance to get in Rank List, because gk questions are simple. You should study the following area (Asked in 16/12/2012 RRB Technical Grade 3 ) before going to exam.

LCM and HCF, Percentage, Profit and Loss, Average, Ratio and Proportion, Time and Distance, Problems on Train (this is a sure question), Time and Work (Sure question), Simple and Compound Interest, Problems on age (sure question) and questions on triangle, rectangle etc.

There is only Two Current Affairs question asked on RRB technical exam (grade 3).

that is

* 1. Who is the present Supreme Court Chief Justice of India ?
Answer: P. Sathasivam



2. Mary Kom is related to which Sports ?
Answer: Boxing



General knowledge questions asked in the RRB technical exam (grade 3) is very simple , I will share some questions that I remember. There may be some changes in questions.


1. Which Planet is known as Red Planet ?
Answer: Mars



2. Where did Gautama Budha delivered his first sermon ?
Answer: Saranath


3. Where is Kaziranga Wildlife Sanctuary situates ?
Answer: Assam



4. Newton's Second laws equations ?
 Answer: Force = Mass x Acceleration


5. Full form of ROM ?
Answer: Read Only Memory


6. Header and Footer is included in which menu  (Ms office) ?
Answer: Insert


7. What is the Minimum age to participate in Rajya sabha ?
Answer:  30 Years


8. Koli is the Folk dance of ______ State ?
Answer: Maharashtra


9. 2012 London Olympics is held in which city ?
Answer: London



Technical Questions asked in the RRB technical exam (grade 3).


1. Ammeter is used to measure ?
Answer: Current


2. In a battery, sulfuric acid has a specific density of 1.2, then the Battery is ____ ?
Answer: Fully Charged


If I remember more, I will update it. If you know any please comment ....

Did you know which Indian place is known as Scotland of East ?


General knowledge questions 2016 about Sports

5 comments:
Important General knowledge Questions and Answers About Tennis Tournament


1. In which Country Tennis originated ?
Answer: France


2. In which Country Modern Tennis originated ?
Answer: England


3. What is the length of standard Tennis Court ?
Answer:  78 feet


4. Where is the headquarters of International Tennis Federation ?
Answer: Roehampton (south-west London)


5. Where did the Grand slam, French Open take place ?
Answer:  Roland Garro (in Paris)


6. Where did the Grand slam, Australian Open take place ?
answer: Melbourne Park (in Melbourne)


7. Where did the Grand slam, US Open take place ?
answer: Flushing Meadows


8. Which is the oldest  oldest tennis tournament in the world ?
Answer:  Wimbledon


9. Which is the highest paying tennis tournament in the world ?
Answer: US Open



  * newly updated

Did you know where is Mount Kosciuszko situated ?

General knowledge questions about Indian states

1 comment:
Meghalaya

General knowledge Quiz Questions about Indian state Meghalaya for all competitive exams like upsc , psc ,bank exams, quiz, intelligence bureau, ibps, bank clerk, RRB and postal assistant.

Gk questions Meghalaya
1. Which place is the capital of Meghalaya ?
Answer: Shillong


2. What is the meaning of name Meghalaya ?
Answer: Abode of Clouds


3. Which place is known as Scotland of East ?
Answer: Shillong


4. Which is the state animal of Meghalaya ?
Answer: Clouded Leopard


5. Which is the state bird of Meghalaya ?
 Answer: Hill Myna


6. Which is the official state flower of Meghalaya ?
 Answer: Lady Slipper Orchid


7. Number of district in the state Meghalaya ?
Answer: Seven


8. Where is the headquarters of Assam Rifles (oldest paramilitary force)?
Answer: Shillong


9. Which is the Indian state that have no Railway line ?
Answer: Meghalaya


10. Which Indian State have highest decadal growth rate of Population ?
Answer: Meghalaya


11. What is the new name of Cherrapunji ?
Answer: Sohra


12. Where is India's Second largest river Island situates (Worlds largest one is Majuli in Brahmaputra river)?
Answer: Nongkhnum (Meghalaya)


13. Who is the Present Chief Minister of Meghalaya ?
Answer: Mukul Sangma



Did you know Who is the Father of Indian Budget ?

RRB Expecting gk questions 2012

No comments:
GK question and answers about Indian Railway


1. Which is the train runs in India for commemorate the birth centenary of Mother Teresa ?
Answer:  Mother Express


2. Which is the train runs in India for commemorate the150th birth anniversary of Swami Vivekananda ?
Answer:  Vivek Express (Vivek Express is the longest running train in india, Himsagar Express is the second longest)


3. Which is the train runs in India for commemorate the150th birth anniversary of Rabindranath Tagore ?
Answer:  Sanskriti Express


* 4. Which is the train proposed for honouring the Women ?
Answer: Mathrubhumi



*5. Which is the train proposed for honouring the Jawans ?
Answer: Janmabhumi Express


for more RRB questions visit http://importantquestionsabout.blogspot.com/2012/08/rrb-general-knowledge-science-questions.html

RRB expected GK questions 2016

13 comments:

Indian Railway's Important building units


1. chitharanjan locomotive works - West Bengal (chitharanjan)


2. Integral Coach Factory (ICF)- Chennai (Perumbur)


3. Rail Coach Factory (RCF) - Kapurthala


4 . Rail wheel factory - Yelahanka (Bangalore)


5. Diesel-Loco Modernisation Works -
Patiala (Punjab)


6. Diesel Locomotive Works (DLW) -
Varanasi


* 7. Double Decker Rail Coach Factory - Kapurthala



* newly updated


Did you know which is
The first capital of Pakistan ?
For more RRB questions visit
Indian Railway Important questions

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Online combine study