Custom Search

General Knowledge Quiz: 1857 Rebellion

All important General knowledge Quiz questions about First War of Indian Independence (Indian Rebellion of 1857 or Sepoy Mutiny)


* 1. Who was the first martyr of revolt of 1857?
Answer: Mangal Pandey

* 2. Who was the Sargent shot dead by Mangal Pandey ?
Answer: Major Hudson

3. Who gave the name "First War of Indian Independence" to rebellion of 1857 ?
Answer: V.D Savarkar  (VD Savarkar airport is situated in Portblair)

4. Who wrote the book "Indian War of Independence" ?
Answer: V.D. Savarkar

* 5. Which British historian described the revolt of 1857 as Sepoy Mutiny ?
Answer: John Lawrence, Earl Stanley

6. What is the real name of Jhansi Rani Lakshmi Bai ?
Answer: Manikarnika

* 7. Who was the commander captured Jhansi ?
Answer: Hugh Rose


8. Who became the King of Delhi after Indian Rebellion of 1857 ?
Answer: Bahadur Shah II (the last Mughal emperor, exiled in Rangoon)


9. Who called 1857 Revolt as "neither first nor national war of Independence" ?
 Answer: R.C Majumdar

* 10. Who wrote the book 'Great rebellion' ?
Answer: Ashok Meta


Place and the leaders of Rebellion


* Barakpore  =>>  Mangal Pandey

Delhi  =>>  Bahadur Shah II , Bhakth Khan

Kanpur  =>> Nana Sahib

Lucknow  =>>  Begum Hazrat Mahal

Gwalior  =>>  Tantya Tope

 Jhansi  =>>   Rani Lakshmi Bai


* newly updated
Visit Important Quiz Questions about Indian National Congress (INC)

14 comments:

  1. Sir, your blog is very informative and very useful to revise before exam. Thank you so much for your excellent work.

    ReplyDelete
  2. respected sir or ma'am thnx a lot for providing such a grt knowledge to us...

    ReplyDelete
  3. Its good for practice before exem or quiz but some more questions should be introduced

    ReplyDelete
  4. thanks a lot for ur work its really helpful

    ReplyDelete
  5. Dear Sir,
    ur blogs been proven to be very helpful. please continue to do so.thank you

    ReplyDelete
  6. Dear Sir,
    Thanks u lot for u helped me,,,,,,,,,,,,,,

    ReplyDelete
  7. "Robin" Nickname of Which Bengal freedom fighter

    ReplyDelete
  8. Who adopted guerilla warfare in 1857 revolt?
    Thantia Tope.

    ReplyDelete
  9. Brain behind Revolt of 1857?
    Nana saheb

    ReplyDelete
  10. which day is celebrated as the independence day in Pakistan?
    Answer: August 14

    ReplyDelete
  11. who termed the revolt of 1857 as revolution ?

    ReplyDelete

feel free to comment

Instead of "thanks" post a useful question that you know well, all of us will consider it as your thanks

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...