Custom Search

GK Questions: Samadhi Sthal or Resting Place

5 comments:
1. Which famous personality's resting place has a meaning "Royal Steps" ?
Answer: Mahatma Gandhi (Raj Ghat)

2. Whose samadhi sthal is known as Chaitanya Bhoomi ?
Answer: B.R Ambedkar

3. Whose samadhi sthal is known as Abhay Ghat ?
Answer: Morarji Desai

4. Which famous personality's resting place has a meaning "Place of Power" ?
Answer: Indira Gandhi (Shakti Sthal)

5. Which famous personality's resting place has a meaning "Land of Brave" ?
Answer: Rajiv Gandhi (Veer Bhumi)

6. Whose samadhi sthal is known as Nigambodh Ghat ?
Answer: Kishan kandh

7. Which famous personality's resting place has a meaning "Garden of Peace" ?
Answer: Jawaharlal Nehru (Shantivan)

8. Which famous personality's resting place has a meaning "Victory Platform" ?
Answer: Lal Bahadur Shastri (Vijay Ghat)

9. Which famous personality's resting place has a meaning "Place of Unity" ?
Answer: Giani Zail Singh (Ekta Sthal)

10. Which famous personality's resting place has a meaning "Land of Duty" ?
Answer: Shankar Dayal Sharma (Karma Bhumi)

11. Whose samadhi sthal is known as Kisan Ghat ?
Answer: Choudhary Charan Singh

12. Which famous personality's resting place has a meaning "Place of Equality" ?
Answer: Jagjivan Ram (Samta Sthal)

* 13. Whose samadhi sthal is known as Buddha Poornima Park ?
Answer: P.V Narasimha Rao

* 14. Whose samadhi sthal is known as Narayan Ghat ?
Answer: Gulzarilal Nanda
* newly updated


Did you know where is Integral Coach Factory is situated ?


General Knowledge : Characters and its Creators

No comments:

Sherlock Holmes =>> Arthur Conan Doyle
Don Quixote =>> Miguel de Cervantes

Zorba =>> Nikos Kazantzakis

Tom Sawyer, Huckleberry Finn
=>> Mark Twain
Jeen Val Jeen =>> Victor Hugo

Frankenstein =>> Mary Shelley

Harry Potter =>> J.K. Rowling
Dracula =>> Bram Stoker
David Copperfield, Oliver Twist, Pickwick =>> Charles Dickens

Mougly, Kim =>> Rudyard Kipling

Hercule Poirot =>> Agatha Christie

Desdemona, Ariel, Brutus, Cleopatra, Hamlet, Iago, Macbeth
=>> Shakespeare

Alice
=>> Lewis Carroll

Anna Karenina
=>> Leo Tolstoy

Gora
=>> Rabindranath Tagore

James Bond
=>> Ian Fleming

* Phantom, Mandrake
=>> Leon Lee Falk

* Batman =>> Bob Kane

* Peanuts =>> Charles Schtluz


* newly updated

Did you know whose book is "Discovery of India" ?
visit  Expected questions

GK questions about Pandit Jawaharlal Nehru

2 comments:
Important questions about Pandit Jawaharlal Nehru

1. When did Jawaharlal Nehru born ?
Answers: In 1889 November 14


2. When was Jawaharlal Nehru first elected as Congress president?
Answers: In 1929, Poorna Swaraj Resolution was passed at this section (Lahore)


3. What is  the name of newspaper which is started by Jawaharlal Nehru ?
Answers: National Herald


4. Who was the longest serving prime minister of India?
Answers: Jawaharlal Nehru


5. What is the name of autobiography of Jawaharlal Nehru ?
Answers: An Autobiography


6. Who wrote the book "Glimpses of World History" ?
Answers: Jawaharlal Nehru


7. Who wrote the book "Discovery of India" ?
Answers: Jawaharlal Nehru


8. Who is the prime minister when India signed the Pancha Sila with China ?
Answers: Jawaharlal Nehru


9. When did Nehru got Bharat Ratna ?
Answers: In 1955


10. When did Jawaharlal Nehru die?
Answers: in 1964 may 27


11. Who is the first person got "Jawaharlal Nehru Award for International Understanding" award ?
Answers: U Thant in the year 1965


"Letters from a Father to His Daughter" is a collection of letters written by Jawaharlal Nehru to his daughter Indira Ghandhi.

Gk question and answer about Aurangazeb

7 comments:

Previously asked questions about Aurangazeb


1. Which Mughal empire is known as ‘Zinda Pir’ ?
Answer: Aurangazeb


2. Which Mughal empire banned music and dance ?
Answer: Aurangazeb


3. What is the name of Sikh Guru who was executed by Aurangazeb ?
Answer: Guru Teg Bahadur


4. Who built the monument Bibi ka Makbara ?


Answer: Aurangazeb (Bibi ka Makbara is known as mini Tajmahal)


5. Where is Aurangazeb’s tomb situated ?
Answer: Khuldabad in Maharashtra


Did you know where is Dachigam Wildlife Sanctuary is situated ?
visit Current affairs and GK

If you know other questions about Aurangazeb please comment.

Important gk questions and answers about Shahjahan

3 comments:
1. What was the early name of Shahjahan ?
Answer: Khurram

2. Which Mughal Empire's period is considered as the Golden Age of Mughal Architecture ?
Answer: Shahjahan

3. Which Mughal Empire is known as the Prince of Builders ?
Answer: Shahjahan

4. Who is the architect of Tajmahal ?
Answer: Uztad Iza

5. Which Mughal Empire built the Redfort ?
Answer: Shahjahan

6. What is the Gate way of Redfort called as ?
Answer: Lahore Gate

7. Which is the biggest masjid in India ?
Answer: Juma Masjid in delhi which is constructed by Shahjahan

8. Who built the famous Peacock Throne ?
Answer: Shahjahan (It was abducted by Nadirshah)


Do you know Who built the Agra Fort ?

Find out the answer in General knowledge



Gk questions about Mughal Empire

No comments:


1. What was the early name of Jahangir ?
Answer: Salim

2. Who was the Sikh guru who was executed by Mughal empire Jahangir ?
Answer: Arjun Dev (fifth sikh guru)

3. Which Mughal empire built the Shalimar Garden ?
Answer: Jahangir (in Srinagar)

4. Which Mughal empire built the Nishant Garden ?
Answer: Jahangir (in Srinagar)

5. What is the name of Jahangir's Autobiography ?
Answer: Tuzukh -i- Jahangiri (in persian language)

6. Where is the tomb of Jahangir situated ?
Answer: Shahadhara in Lahore


William Hawkins and Sir thomas Roe reached the court of Jahangir in 1609 and 1615 respectively.

Important general knowledge questions about Akbar

No comments:
1. Who is the father of Akbar ?
answer: Humayun

2. When was Second Battle of Panipat ?
answer: in the year 1556

3. Who is defeated in the Second Battle of Panipat ?
answer: Hemu is defeated by Akbar

4. Who abolished the religious tax Jaziya ?
answer: Akbar (in the year1564)

5. When did Akbar captured Gujarat ?
answer: In the year 1572

6. Who built the city Fathepur Sikri (City of Victory) ?
answer: Akbar

7. What was the early name of Fathepur Sikri ?
answer: City of Sikri

8. Who built Buland Darwaza ?
answer: Akbar (Buland Darwaza is the gate way of Fathepur Sikri)

9. Where is Ibadatkhana situated ?
answer: It is a prayer house in Fathepur Sikri ,constructed by Akbar

10. Who is the First English man to reach India ?
answer: Ralph Fitch (during Akbar's reign), he is known as pioneer English man or torch bearer English man

11. What is the name of religion founded by Akbar ?
answer: Din ilahi (It means Divine Faith)

12. What is the name of calender started by Akbar ?
answer: ilahi Calendar

13. In which battle Akbar defeated Maharana Pratap of Mewar ?
answer: Battle of Haldighat (In the year 1576)

14. Where is Haldighat mountain pass is situated ?
answer: Haldighat mountain pass is situated in the Aravally hills in Rajasthan.

15. Who was the Mughal Empire when the English East India Company was being founded in1600 December 31 ?
answer: Akbar

16. Where is the tomb of Akbar situated ?
answer: Sikandra near Agra

17. What is the name of Akbar's military system ?
answer: Mansabdari system

18. Who was Akbar's revenue minister ?
answer: Raja Todarmal

19. Which Mughal empire built Agrafort ?
answer: Akbar


This will help you Important questions About GANDHI

Important Facts about HUMAYUN

No comments:
Humayun succeeded Babur in Dec 1530 . Kamran Sultana was Humayun's mother. He slipped on the staircase of the Library at Din-Panch and died.

Important Questions About Humayun


1. In the Battle of Dhuria ,who is defeated by Humayun?

answer: Mahamud Lodhi

2. Who built the city of Dinpannah on the site "Purna Quila" in Gujarat ?

answer: Humayun

3. Who defeated Humayun in the Battle of chausa ?

answer: Shershah (in 1539)

4. When did Shershah defeated Humayun in the Battle of Kanauj ?

answer: In 1540

5. When did Humayun occupied Delhi ?

answer: On July 1555 ( He defeated the last Sur ruler, Sikander Sur)

For most important questions about Mughal Empire visit

Important facts about Mughal Empire

Important facts about Mughal Empire

No comments:

Mughal Empire is also known as Timurid Empire because of its relation with Timurid Empire. The period of the Mughal empire is known as Second Classical Age. They ruled India from 1526 to 1857. Only six are Considered great. They are Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shah Jahan, Aurangazeb.

Important Questions About Babur

mughal empire - babur

1. Who was the founder of the Mughal Empire?

Answer: Babur

2. When was First Battle of Panipat ?

Answer: 1526 April 21

3.Who defeated Ibrahim Lodhi in the First Battle of panipat?

Answer: Babur

4. Who defeated Mewar of Rana Sangha in the Battle of Khanwa ?

Answer: Babur (in 1527 {ie battle of panipat+1 year} )

5. Who fought against Babur in the Battle of Chanderi ?

Answer: Medini Rai of Malwa (in 1528 {ie battle of khanwa + 1 year} )

6. Who fought against Babur in the Battle of Ghaghra ?

Answer: Muhammed Lodhi (in 1529 {ie battle of chanderi + 1 year} )

7. When did Babur died ?

Answer: In 1530 (ie battle of ghagra + 1 year)

8. Where is the Tomb of Babur situated?

Answer: Kabul

Wanted to know more general knowledge questions about Mughal Empire visit Important Questions


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...